Halloween тикви

I LOVE HALLOWEEN

„Хелоуин (на английски: Halloween) e маскарад, който се провежда на 31 Октомври най-вече в англоговорящите страни като Великобритания, Канада, Ирландия и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат виденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи и други като целта е гонене на злото.

Християните вярват, че душите след смъртта не се връщат на земята. През 853 г. след Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 Ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Сред коренното население все още съществували езически вярвания и антихристиянски настроения и голяма част от местните хора продължавали да отбелязват деня по старому.“ **

В днешно време, като че ли този празник се свързва със забавлението да се преобразяваш в  страхотии – демони, дяволи, чудовища, вампири и прочие, и да плашиш хората. Някои използват празника, за да се наслаждават на филми и книги на подобна тематика. Факт е, че хората от край време се увличат в четене на криминални романи и гледане на криминални филми, което ги кара да омаловажават силата на злото върху тях и околните. Но както има такива, които се забавляват с подобни неща, така има и хора, които изпитват страх и дори ужас, а също и хора, които действително са преживели подобни злини на свой гръб.

Злобата водеща до завист и негативно въздействие върху хората, омагьосването, привиденията, кошмарите, срещите с демони, обсебването от зли духове… не са само измислици, а за съжаление – част от самата реалност. На онези, които са станали жертва на подобни влияния изобщо не им е забавен Хелоуин. И има защо!

Там, където има скръб, болка, загуба на успех, безплодие, смърт… там има осъзнаване за реалното съществуване на злото. По тази причина възниква и опасността наистина да практикуваме празника, за да се предпазим от злите сили. Но ако обличаме страшни костюми, изрисуваме се, извършваме ритуали, носим амолети и дори ако се надсмиваме над злото, това няма как да ни защити от него. Причината не се корени в китайската изработка на нещата, които използваме, а по-скоро в естеството на демоничните сили – те не са от плът, която може да бъде наранена или убита от човек, а камо ли изплашена от текстилни и пластмасови изображения.

Библията казва, че Сатана е най-силният от всички ангели, украсен неповторимо, надарен с уникален разум. Той бил поставен да управлява видимия свят за добро. За съжаление се възгордял и отказал да служи на Бога. Затова бил проклет и отхвърлен от Божественото присъствие, заедно с една част от ангелите, които взели същото решение. От тогава насам той прави точно обратното – използва дарбите и уменията си с цел да погуби света.

Когато се маскираме на зло същество, ние даваме вид на онова, от което се страхуваме – обезобразяване, грозота, извращение и смърт. Падналите ангели, наречени демони, са духове, които се навъртат около нас, за да ни примамват именно към едни такива дела – грозни, извратени, богопротивни и дори водещи до смърт. Библията нарича тези дела „грехове“. А Бог дава Своите заповеди, за да ни покаже ясно и точно кои точно са те, а именно – всички престъпвания на заръките Му.

Когато си имаме работа с грехове, трябва да знаем, че те ни правят привлекателни за злите сили. Може даже да станем обсебени от тях. Силата на един ангел е достатъчна да ни унищожи. Свидетелство за това е историята за нападението над гр. Ерусалим, при царуването на цар Езекия. В 4 Книга на царете или 2 книга на Самуил, глава 19, пише, че през нощта „Ангелът Господен излезе и изби сто осемдесет и пет хиляди души в асирийския стан. И като станаха на сутринта, ето, всички те бяха мъртви трупове.“

Важно е да знаем, че с духовните неща шега не бива. Мощта им е истинска! Ако не сме вкусили от силата на дявола, то е защото явно сме били пазени от Бога до сега.

Да плашим другите – това не само, че е неприятно, но и опасно за тях. Не са малко хората, които са започнали да заекват и да припадат при силен уплах, а дори има и случай на побягнали и блъснати от превозно средство.

И не на последно място, да пазим децата. Те са най-уязвими на всякакви влияния, понеже не осъзнават наистина кое е добро и кое зло, кое е истина и кое шега…

Важно е да си припомним обаче и една друга истина, че Иисус Христос е Божият Син. Той е Създателят и в Светите Евангелия пише, че всички демони, „като го видеха, идваха и Му се покланяха“… Той има властта и силата да ни освободи от всяко демонично влияние, стига само да Го потърсим с цяло сърце и да приемем, че Той ни е освободил от властта на злото като е заплатил цената за греховете ни със Своята смърт на кръста.

И когато Му се помолим, Той тихо ще нашепне, че ни обича и е чакал толкова дълго време да се откажем от любовта си към злото и да приемем една друга – към Него – Царят на доброто.

 

DO YOU STILL
LOVE HALLOWEEN?


** Уикипедия – https://bg.wikipedia.org/wiki/Хелоуин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =